Zbirke? Gde?

April 25, 2009

Verovatno ste čuli za zbirke za prijemni iz žurnalistike i kako su one korisne i “obavezne”! Koleginica Jasna ih je pomenula u svom iskustvu sa pripremom prijemnog ispita, a napokon su sada dostupne i svima vama.

Dakle, zbirke možete nabaviti ili u elektronskoj (skeniranoj) ili u papirnoj (“opipljivoj”) formi.

Ukoliko ste ljubitelj papirne forme i želite da na miru učite, bez pomoći računara, kopiju skripti možete nabaviti na sledećim mestima:

  • Fotokopirnica “Lex”, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
  • Fotokopirnica “Pro”, Filozofski fakultet, Novi Sad (kod ulaza, u prizemlju)

Tačnu cenu kopije ne znamo, ali ne bi smelo da bude više od 100-150 dinara.

Ukoliko vam više odgovara elektronska forma, skeniranu zbirku možete preuzeti ovde:

Download: Zbirka za prijemni ispit  Zbirka za prijemni ispit (9.4 MiB)

Još samo jedna mala napomena – gorepomenute fotokopirnice rade i subotom prepodne, pa ukoliko planirate da posetite fakultet zbog konsultacija oko prijemnog, imajte to u vidu!

Srećno učenje želi vam KSŽ ImPRESSum! 🙂

Zadaci za prijemni ispit

April 25, 2009

Skenirana zbirka za prijemni ispit iz žurnalistike – Srpski jezik i opšta kultura sa pitanjima iz medijskog dela!

Ovo je zbirka iz sezone 2007/2008 , pošto prethodne godine nije štampano novo izdanje.

Download: Zbirka za prijemni ispit  Zbirka za prijemni ispit (9.4 MiB)

Moja priprema za prijemni ispit

April 24, 2009

Za prijemni ispit sam se spremala tri nedelje. Pre toga sam čitala jednu knjigu koja je u okviru potrebne literature za ispit, ali se nisam ozbiljno pripremala. Tek sam tri nedelje pre prijemnog „zagrejala stolicu”, tako što sam došla u Novi Sad, gde mi prijatelji nisu bili u blizini, pa sam uspela da se skoncentrišem.
Bila sam nabavila stare testove, koji su mi mnogo pomogli. Rečeno mi je da će pitanja iz opšte kulture biti ista, a pitanja za srpski jezik i književnost drugačija. Skoro da je tako i bilo – bilo je pitanja i iz testova i iz opšte kulture i iz srpskog jezika i književnosti. Međutim, bilo je i dosta pitanja koja su iz navedene literature, a nisu bila u testovima.

Zato bih ja savetovala budućim kolegama da iz filozofije obrate pažnju na to kojoj školi je koji filozof pripadao, kako je on doprineo čitavoj nauci i da nauče pojmove koji se nalaze na kraju knjige. Iz sociologije takođe naučite pojmove na kraju knjige i neka imena poznatih sociologa; iz istorije pamtite datume najbitnijih stvari koje su se desile u svetu, a pogotovo na području Srbije, i koje su države bile na kojoj strani u toku svetskih ratova i svega što se njih tiče. Za novinarstvo imate kvalitetnu knjižicu koja će vam trebati za vaš prvi ispit – „Uvod u novinarstvo”, Dubravke Valić Nedeljković.

Srpski jezik sam spremala tako što sam učila iz gramatike (bilo koja gramatika je dobra), pravopis sam učila iz knjige koju je izdala Matica srpska 1993. i koja se zove Pravopis. Kada budete učili književnost, naravno, naučite ko je šta napisao i pročitajte interpretacije iza svakog odlomka, priče ili pesme. Bilo bi savršeno da možete da pročitate čitanke još jednom, a za lektire nemojte brinuti, jer se najvažniji odlomak iz svake lektire nalazi u čitanci. Još jedna zanimljiva knjiga koja će vam trebati, ukoliko izaberete Uvod u književnost, jeste „Teorija književnosti” Dragiše Živkovića – knjiga je lagana i još se lakše pamti.

Ono što je najvažnije jeste da se ne bojite mnogo, da vas ne uhvati trema i da ne mislite da nemate dovoljno vremena da se spremite za prijemni.

Naćićete dovoljno vremena, čim prestanete da govorite kako ga više nemate.

Jasna Žugić